A Honda Civic Type R-t választotta az Év autójának a BBC TopGear Magazin

  • A modell mesterhármassal zárta ez évet
  • A legjobb hot hatch kategóriában is nyert és a szerkesztők nemzetközi döntőbizottsága is a Honda sportkocsiját választotta a legjobbnak
  • A nemzetközi zsűri globális szinte emelte az eseményt

Három díjat is besöpört a BBC TopGear Magazin szavazásán a Honda Civic Type R. Elnyerte az Év hot hatch modelljének járó trófeát, kivívta a lapszerkesztők nemzetközi elismerését, s ami a legfontosabb, az Év autójának választották, így mesterhármassal zárhatta az évet.

A díjátadó a BBC TopGear Magazin évzáró ünnepségeinek szerves része, ezúttal is ennek keretein belül hirdették ki a nyerteseket. A világ legnagyobb havi autósmagazinjaként számon tartott TopGear 22 tagú nemzetközi zsűrit hívott össze, melynek tagjai egytől egyig autós lapok szerkesztőiként dolgoznak.

A Swindonban készülő, új Civic Type R az ötajtós Civickel osztozik alapjain, de olyan kiemelkedő teljesítmény jellemzi, hogy a vezetési élményt illetően közúton és versenypályán is maga mögé utasítja a forró ferdehátúak kategóriájának többi szereplőjét. 

– A Civic Type R nemcsak az év legjobb hot hatch modellje, hanem az Év autója is egyben – mondták el a szerkesztőség tagjai. – Egy igazi hős a tömegek számára, hiszen a kimagasló használati értéket és az őrült teljesítményt vegyíti. Elképesztően gyors, ritmusosan vezethető és nemes egyszerűséggel függőséget okoz. Hátborzongató, hogy milyen könnyedén teszi a dolgát, igazán egyszerű, letisztult konstrukció – tartották fontosnak kiemelni. 

– Mesterhármassal végezni a BBC TopGear Év autója szavazásán óriási elismerés – osztotta meg véleményét Philip Ross, a Honda Motor Europe alelnöke. – Az új Civic Type R egy komplett csomag, ami lenyűgöző teljesítményt, magával ragadó vezetési élményt és kategóriaelső használati értéket tartogat a vásárlók számára. Formatervezőink, mérnökeink és gyáregységünk munkatársai egyaránt elismerést érdemelnek, ez az ő eredményük. Nélkülük és a Honda különleges filozófiája nélkül nem juthattunk volna el idáig – mondta el a díjátadó kapcsán.

A Civic Type R végsebessége 272 km/óra, s mindössze 5,7 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára. A rendkívüli motorerőt 2.0 VTEC TURBO erőforrás biztosítja, melynek csúcsteljesítménye 320 LE, legnagyobb forgatónyomatéka pedig kereken 400 Nm.