Megújult a Honda Jazz

A 2018-as Honda Jazz a praktikus és népszerű kompakt, alsó-középosztály osztály legújabb változata, mely egyedülálló helykínálattal, sokoldalúsággal és kifinomultsággal hódít a B-szegmensben.

Az új Jazz piaci sikereit már a világszerte roppant népszerű elődmodellek megalapozták. A néhány országban „Fit” néven forgalmazott típus a bolygó minden táján közkedvelt, ezt mutatja, hogy 2001-es bemutatkozása óta több mint 7 millió példánytalált gazdára.

Az új nemzedék a klasszikus Jazz-sziluettet viszi tovább, de megújult, sportos vonalaival a kortárs stílushoz igazodik. Erőteljes, jellegzetes orr-részének és határozott karakterének köszönhetően kitűnik a tömegből, különösképpen az új, Dynamic névre keresztelt modellváltozat.

Akárcsak a korábbi modellek, az új Jazz is a Honda emberközeli filozófiája (ti. „Man maximum, machine minimum”) alapján készült. Ennek megfelelően kiemelkedően hatékony, mégis kompakt konstrukció született, ami maximális helyet biztosít az utasoknak, s a lehető legkisebbre „húzza össze” a műszaki alapokat.

Az üzemanyagtartály például a több, mint négy méter hosszú karosszéria középrészére került, ezáltal a kategória legnagyobb utastere jöhetett létre, melyet számtalan korszakalkotó ötlettel varázsoltak igazán praktikussá. Ilyen például a Honda által fejlesztett Magic Seats Ülésrendszer, melyet az utasok számától és a csomagok nagyságától függően, mindig az aktuális helyzetnek megfelelően variálhat a tulajdonos.

Innovatív felépítése révén nemcsak kifinomultabb lett, mint elődje, hanem biztonságosabb is, s olyan remek tulajdonságok jellemzik, mint az alacsony üzemanyag-fogyasztás, a kiemelkedő vezetési élmény vagy a fejlett szórakoztatóelektronikai és információs rendszer.

A kimagasló minőségérzethez a puha tapintású, prémium anyagokból összeállított műszerfal, valamint a középkonzolon elhelyezett, hétcolos érintőképernyő is hozzájárul. Utóbbi a Honda Connect néven ismert szórakoztatóelektronikai és információs rendszer (infotainment) rendszer része – az alapmodellhez extraként rendelhető, míg a magasabb felszereltségi az alapfelszereltség része.

Az új Jazzhez két erőteljes és hatékony motor közül választhatnak a vásárlók. Az 1,3 és 1,5 literes, benzines i-VTEC erőforrások az Earth Dreams Technology motorcsalád tagjai, csúcsteljesítményük 102, illetve 130 LE. Az 1.5 i-VTEC hajtómű most először elérhető az öreg kontinensen, ami elképesztően dinamikussá teszi a típust.

A kifinomult menetkomforthoz és az átütő vezetési élményhez a könnyű, merev karosszéria és a kifejezetten európai útviszonyokhoz hangolt, szofisztikált futómű is nagyban hozzájárul, míg a könnyű kezelhetőségről és a maximális menetbiztonságról aktív és passzív menetbiztonsági kiegészítők teljes sora gondoskodik. Ilyen a Honda által fejlesztett City-Brake Aktív Városi Fékrendszer (City-Brake Active System), ami mérsékeli a kis sebességű ütközések kockázatát, sőt a koccanások többségét segít elkerülni.